The Lord of the Rings

2013 m. vasario 21 d., ketvirtadienis

| | |

"The Lord of the Rings" (arba "Žiedų valdovas") yra knygų serija, o tiksliau trilogija, parašyta J.R.R. Tolkien. "The Lord of the Rings" (toliau vadinamas trumpiniu LotR) priklauso ypatingam žanrui: 'epic high fantasy'. Ir, kaip pavadinimas ir teigia, LotR iš tiesų yra 'epinis' kūrinys.

Knygos veiksmas vystosi Viduržemyje, magiškoje vietoje, kurioje kartu gyvena elfai, nykštukai ir kitos įvairios būtybės, tarp jų ir 'miškavaikiai' (hobbits). Kuomet blogio jėgos nusprendžia užgrobti visą kontinentą (na, bent aš manau, kad Vidurežemis yra kontinentas, nes apie šią šalį/salą/žemės plotą nieko nėra pasakyta...tiesiog, kad jis yra) ir taip prasideda mūsų herojų nuotykiai. Jie bastosi po Viduržemį, išsiskiria ir vėl susitinka, randa naujų draugų ir, žinoma, priešų (daugybę, daugybę priešų). Galiausiai gėris nugali blogį (kaip gi kitaip) ir viskas baigiasi gerai...arba beveik gerai, prieklauso, kaip kas supranta gerai.

Pati istorija gal ir nėra labai ypatinga: vienas ypatingas žmogutis yra pasirenkamas atlinkti labai pavojingą užduotį, susiduria su sunkumais, juos nugali ir galiausiai visus išgelbėja. Tačiau LotR nesistengia išaukštinti visno žmogaus. Tuo ši trilogija ir yra nuostabi: kiekvienas veikėjas, kad ir koks atrodytų mažas ir nesvarbus, yra kažkuo ypatingas. Nesvarbu, geras ar blogas, jis turi savo istoriją ir priežastis, dėl kurių elgiasi taip, kaip elgiasi (taip, šioje istorijoje įmanoma pamėgti netgi 'blogietį'). Dar vienas dalykas, kas daro knygą tokia patrauklia, yra tai, jog nors autorius ir pabrėžia daugybę dorybių, jis jų neperša per prievartą. Draugystė, viltis, atleidimas, atgaila, ir, žinoma, gėris ateina tarsi savaime, nugali 'blogį' (kaip ir priklauso) bet tai neatrodo dirbtina ar parašyta per prievartą (kaip dažnai pasitaiko knygose). Kitaip tariant, visos vertybės, kurias norėtume turėti (arba, kad jas turėtų vaikai) yra labai lengvai įpinamos į istoriją ir nebado akių...
Ech, tiek daug prirašius apie 'vertybes' ir 'gėrį', metas grįžti prie to, ką žinau geriausiai...istorija. O tiksliau, Viduržemio istorija. Taigi, šiame stebuklingame kontinente gyvena daugybė skirtingų rasių: elfai, nykštukai, hobitai (miškavaikiai), žmonės, orkai ir t.t. (taip, jų yra tiek daug). Visos šios rasės pasižymi tam tikrais gerais ir blogais bruožais, kurie kartais verčia tave juos mėgti, o kartais... na, nebemėgti (visi, išskyrus orkus, nes jie visai neturi gerų savybių, jie tikriausiai net mėgsta pirmadienius!)

Na, kadangi apie istoriją ir rases galiu kalbėti labai labai ilgai, manau šiam kartui užteks.
Daugiau apie tai kitą kartą!

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą